Hayat Farklılıklar ile Güzel

Hayatımızda bulunan farklılıklar bazen kimileri tarafından hoş karşılanır ancak kimileri tarafından pek de hoş karşılanmayabilir. Zaman geçtikçe dünyada artan bir farklılık var ancak bunu diğerleriyle bir tutmamalıyız aksine bunu hepimiz hoş karşılamalı, farkında olmalıyız. Daha açık olmak gerekirse konumuz Otizm'de farkındalık aslında. Otizm  genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin çevresiyle sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.Otizmin nedeni tam bilinmemektedir ancak çoğunlukla genetik sebeplerin rol oynadığı düşünülmektedir. Otizmlilerin %70'inde zeka eksikliği

vardır. %'10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir. 

Peki otizmli çocuklarda neler görülebilir ? 

Göz teması ya yoktur yada kısıtlıdır,adı ile seslenince tepki vermezler,aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler,çevreleri ile ilgilenmezler,sarılma ve öpme gibi fiziksel temastan hoşlanmazlar.Konuşmada gecikme vardır,insanlarla iletişim yerine cansız varlıklarla ilgilenirler bunlar gibi bir kaç örnek verebiliriz.

Yetişkinlikte Otizm

Erken tanı konmuş ve yeterli terapiler yapılmış bazı yetişkin otizmli bireyler çalışabilir ve kendi kendilerine yaşayabilirler. Zeka eksikliği olanlar ve konuşamayanlar sürekli yardıma ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra üstün zekalı otizmli bireyler birçok alanda (resim yapma, enstrüman kullanma)başarılı olabilir ancak sosyal becerileri çoğunlukla kısıtlıdır. 

Neler yapılmalı ? 

İlk öncelikle kesinlikle bir hastalık olmadığının,gelişimsel bir bozukluk olduğunun ve onları kendimizden ayrı görmememiz gerektiğinin farkında ve bilincinde olmalıyız.Uygulanacak terapilerin aileye uygun olması çok önemlidir.Konuşma terapisi, motor yetenekleri arttırmaya yönelik terapiler, sosyal iletişim becerisini kazandırmaya yönelik terapiler uygulanan yaygın terapilerdendir. 

Unutmayın otizm bir engel değil, farklılıktır.

Yorumlar

  1. Farkindalik uyandiracak ve bilinclendirecek bir metin. Begendim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder